Вкусът на пролетта – любимата зелена салата с маруля, пресен лук, репички и краставици

Тази зелена салата за мен е символ на събуждането на новия живот – и буквално, с появата на пролетните свежи зеленчуци, пълни с витамини и полезни вещества, и преносно, след дългата зима с нейните ограничения. Въпреки че всички зеленчуци могат да бъдат намерени на пазара по всяко време на годината, аз обичам зеленчуците в естествените им сезони и тази салата е част от пролетното меню на моето семейство през цялата пролет.

Не спазвам точни пропорции на зеленчуците в тази салата (посочените в рецептата количества са ориентировъчни). Обичам я с хрупкава маруля, ароматни краставици, леко лютиви репички, ухаен пресен лук. Когато приготвям салати, винаги следвам апетита си – слагам повече от това, което ми се хапва в момента. Чрез апетита ни тялото ни казва от какви хранителни вещества се нуждае, а аз се вслушвам в него.

Традиционна българска рецепта за зелена салата

Това е традиционна българска рецепта. Тази салата има много вариации в България – с добавка на кисело мляко и с варени яйца, а напоследък и с относително нови на нашия пазар продукти – зехтин, лимонов сок, ядки, семена, различни видове зеленолистни зеленчуци. Аз обаче харесвам точно тази рецепта – със слънчогледово олио и оцет, и я следвам консервативно. Това е рецептата на моето семейство, вкус от детството и когато искам да ям зелена салата, искам да ям точно тази зелена салата.

Тайните на моята зелена салата

Моята пролетна зелена салата има две тайни.

Първо, измивам зеленчуците внимателно и измивам марулята листо по листо. След това подсушавам зеленчуците с домакинска хартия. Мокрите зеленчуци отделят вода, а водата размива подправките и вкуса на салатата. Измиването и подсушаването на зеленчуците отнема време, но вкусът на истински пресни зеленчуци е несравним с вкуса на салатите от найлонови опаковки.

Второ, подправям салатата непосредствено преди сервиране. Ако приготвям салата за гости или за по-късно, я покривам с фолио и добавям подправките преди сервиране. Така салатата запазва свежия си вид по-дълго време.

Зелената салата – вкусна гарнитура към пикантни ястия

Пролетната зелена салата е чудесна добавка към ястия с наситен вкус, особено ястия с картофи и пикантни ястия – хаш браунс, алу джира, а така също и към ястия със сирена (паниран кашкавал) и месни ястия за членовете на семейството, които не са вегетарианци. 

Порции: 4

Пролетна зелена салата

Пролетна зелена салата

Вкусът на пролетта – хрупкава маруля, ароматни краставици, леко лютиви репички, ухаен пресен лук по традиционна българска рецепта

Продукти

  • Зелена салата – 1 глава
  • Пресен лук – 3-4 стръка
  • Краставица – 1 бр.
  • Репички – 7-8 бр.
  • Слънчогледово олио – 2 супени лъжици
  • Оцет – 1 супена лъжица
  • Сол

Приготвяне

Зеленчуците се измиват внимателно. Марулята се измива листо по листо под течаща вода. Зеленчуците се подсушават с домакинска хартия и се нарязват на ситно.

Зеленчуците се подправят непосредствено преди сервиране със солта, олиото и оцета и се разбъркват. Салатата се опитва на вкус и се добавят допълнителни подправки на вкус, ако е нужно.

Хранителен състав

Порции

4

Порцион

1

Стойности за една порция Калории за 1 порция 90 Мазнини 6 gВъглехидрати 9 gФибри 3 gЗахар 4 gПротеини 3 g

Приготвихте ли тази рецепта?

Моля оставете коментар в блога или споделете снимка в Инстаграм

Хранителна стойност — нискокалорична и здравословна салата 

Нискокалорична салата със сезонни зеленчуци от местни производители или собствената градина по традиционна българска рецепта. Салатата е с балансиран състав на макронутриентите – въглехидрати, протеини и мазнини. Салатата е богата на баластни вещестна, витамини и минерали – витамин А и витамин С, калций и калий. Една порция от тази салата осигурява дневната нужда от витамин А. Салатата е подходяща за хората, които желаят да се хранят здравословно и балансирано, както и за хората, които спазват диета за понижение на телесното тегло, включително кето диета, тъй като тези зеленчуци съдържат сложни въглехидрати и имат ниско съдържание на захар. 

90

 

Пролетна зелена салатаПролетна зелена салатаПролетна зелена салата

5
(Visited 658 times, 4 visits today)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.