Авокадото (Persea americana) е дърво с произход от Мексико, което днес се култивира в тропическия и средиземноморския климат.

АвокадоАвокадото отдавна се използва като хранителен продукт, за медицински и за козметични цели. Листата, обвивката, пулпата и костилката на авокадото са използвани от хората в Латинска Америка за лечение на много заболявания.

Суперхрана

Авокадото днес се смята за суперхрана заради богатия си хранителен състав, включващ високо съдържание на здравословни мононенаситени мастни киселини и фибри, минерали, витамини и много биологично-активни вещества с антиоксидантно действие.

Мазнини

Авокадото е известно като богат източник на мазнини – много по-богат от други плодове, и особено на мононеситени мастни киселини (омега-9). Маслото от авокадо съдържа голямо количество мононенаситени мастни киселини – олеинова и палмитинова, но е бедно на полиненаситени мастни киселини (линолова и линоленова). Олеиновата киселина е основната мастна киселина в състава на авокадото (45%). По състава си маслото от авокадо е подобно на зехтина. Съставът на мастните киселини зависи от сорта и зрелостта на авокадото.

Фибри

Фибрите са основният компонент от въглехидратното съдържание на авокадото – едно авокадо съдържа около 12 грама въглехидрати, от които 9 грама фибри. Фибрите в пулпата на авокадото са неразтворими (70%) и разтворими (30%). Една порция авокадо доставя 2 грама протеин с нисък гликемичен индекс. Фибрите са полезни за правилната функция на храносмилателната система – те подобряват перисталтиката на червата и стимулират редовното им изпразване, а така също понижават нивото на холестерола. Освен това, авокадото има и пробиотичен ефект и подобрява състава на чревната микрофлора.

Протеини

Авокадото е сред плодовете, най-богати на протеини – 2 грама протеин на 100 грама авокадо.

Минерали

Авокадото е богато на калий (>500 mg/100 g) и осигурява около 60% повече калий от една порция банан. Приемът на калий е важен за поддържането на функцията на сърдечно-съдовата система и мускулите. Диета, богата на калий и бедна на натрий, се назначава от лекарите за профилактика на сърдечно-съдовите болести, тъй като високата консумация на натрий води до повишение на артериалното налягане. Авокадото съдържа и много други минерали – фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, цинк.

Витамини

Авокадото съдържа много витамини – бета-каротен, токоферол, ретинол, аскорбинова киселина, тиамин, рибофлавин, ниацин, пиридоксин и фолиева киселина, които са от важно значение за общото здраве.

Каротеноидите – лутеин, зеаксантин, са мощни антиоксиданти; авокадото е по-богато на лутеин от другите плодове. Лутеинът и зеаксантинът забавят прогресията на дегенеративните заболявания на хрущялите и ретината. Каротеноидите предпазват кожата от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи. Авокадото съдържа и фитостероли – бета-ситостерол, кампестерол и стигмастерол, които понижават сърдечно-съдовия риск. Бета-ситостеролът има и противоракови ефекти и стимулира функцията на имунната система.

Биологично-активни вещества

Авокадото съдържа много биологично-активни вещества:
• Мастни алкохоли – с антивирусни, цитотоксични, противогъбични и антиоксидантни ефекти;
• Феноли – флавоноиди, антоцианидини, токофероли с антиоксидантни, невропротективни и кардиопротективни ефекти;
• Фуранови производни – с противоинсектни, противогъбични и цитотоксични ефекти;
• Каротеноиди – с антиоксидантни и противоракови ефекти;
• Дитерпеноиди – с противоинсектни ефекти и др.

Авокадото в хранителния режим

Авокадото често се използва като алтернатива на маслото, кремообразните сирена и майонезата при приготвяне на сандвичи. Авокадото значително понижава приетите калории и количеството на наситените мазнини, холестерола и натрия.

Включването на авокадо в диетата има много здравословни ефекти – понижение на холестерола, понижение на артериалното налягане, поддържане на функцията на кожата и понижение на задържането на течности. Тези ефекти на авокадото го превръщат в ефективен антиейдж продукт.

3
(Visited 78 times, 1 visits today)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.