Какаото произлиза от дъждовните гори на Централна Америка.

КакаоКакаото е използвано от олмеките 1500 години преди новата ера, а по-късно от маите и ацтеките. При маите какото било напитка за елита и било употребявано в духовни ритуали. Първият европеец, който „открил“ какаото, бил Христофор Колумб и какаото станало популярна напитка и в Европа.

Какаото – суперхрана

Какаото днес се смята за суперхрана поради високото си съдържание на нутриенти и доказаните ползи за здравето. Какаото е богато на въглехидрати (31%, от които фибри  16%), протеини (11%), мазнини (54%) и минерали. Основните биологично-активни съставки на какаото са флаваноидите, които имат много полезни сърдечно-съдови ефекти.

Какаото е богато на антиоксиданти

Какаовият прах съдържа флавоноиди и около мазнини (какаово масло). Тъмният шоколад е сладкарска смес, която съдържа какао, какаово масло и захар. Млечният шоколад се получава чрез добавка на различно количество млако към шоколадовата формула.

Какаото и какаовите продукти са богати на флавоноиди – флаваноли или катехини. Най-богат на флавоноиди е тъмният шоколад (около 900 mg за порция шоколад), следван от млечния шоколад (400 mg за порция), най-бедна на флавоноиди е какаовата напитка (250 mg за порция). Какото съдържа още катехин, епикатехин, теобромин, процианидин В2, метилксантини и кофеин.

Какаото има много здравословни ефекти

Какаото понижава риска за злокачествени болести

Флаванолите са антиоксиданти и противовъзпалителни вещества. Оксидативният стрес (обрузуването на кислородни радикали при метаболизма в тялото) и възпалението са причина за много дегенеративни и злокачествени болести. Флаванолите понижават оксидативния стрес и възпалението по множество механизми.

Какаото понижава „лошия“ холестерол

Един от маркерите на оксидативния стрес е „лошият“ холестерол (холестеролът в липопротеините ниска плътност – LDL-холестерол). Консумацията на какао понижава концентрацията на LDL-холестерола и повишава концентрацията на „добрия“ HDL-холестерол (липопротеините с висока плътност).

Какаото понижава сърдечно-съдовия риск

Здравословните ефекти на какаото се дължат на флаванолите в състава му. Много клинични проучвания потвърждават благоприятните ефекти на какаото върху функцията на ендотела (вътрешния слой на артериите) при здрави доброволци, при хора с повишен сърдечно-съдов риск и при хора с коронарна болест на сърцето. Ендотелната функция е от ключово значение за сърдечно-съдовото здраве. Ендотелът отделя азотен оксид, който води до разширение на кръвоносните съдове. Ежедневната консумация на какао за 2 седмици води до значително подобрение на ендотелната функция, измерена чрез разширението на кръвоносните съдове. Този ефект се дължи на катехина. Азотният оксид контролира и функцията на тромбоцитите, а нарушената функция на тромбоцитите води до тромбози, миокардни инфаркти и инсулти. Редовната консумация на какао намалява тромбоцитната агрегация подобно на аспирина, но в по-слаба степен.

Какаото понижава риска от диабет

Инсулиновата резистентност е състояние, при което чернодробните, мускулните и мастните кетки не успяват да усвоят глюкозата от кръвта. Инсулиновата резистентност повишава риска от захарен диабет тип 2. Въпреки че шоколадът съдържа захар, проучвания на гликемичния индекс показват, че при консумация на шоколад нивото на кръвната захар остава значително по-ниско в сравнение с приема на същото количество храна, богата на въглехидрати (хляб, картофи).

Какаото в диетата

Самото какао не съдържа много калории и съдържа основно фибри и мазнини. Шоколадът обаче, особено млечният шоколад, съдържа голямо количество захар и мазнини. Шоколадът е полезен, но в разумни граници.

3
(Visited 87 times, 1 visits today)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.