Моцарела в карета – панирана моцарела от южна Италия

Моцарела в карета – mozzarella in carrozza, е рецепта за панирана моцарела от Южна Италия. Или по-скоро – двойка пържени филийки със слой разтопена моцарела между тях. Рецептата е ефектна, бърза, лесна и вкусна.

Три неща са важни за успеха на рецептата.

Първо, използване на моцарела с високо качество. Истинската моцарела се стопява при ниска температура, нискокачествената моцарела става по-еластична и трудна за ядене. 

Второ, запечатване на филийките с брашно по ръбовете. То предотвратява изтичането на моцарелата по време на пърженето. Италианците овалват филийките в брашно от всички страни, но това не е нужно според мен. Някои италианци дори потапят филийките във вода преди да ги панират в брашно, но ако хлябът е стар и сух, се разводнява бързо и на мен този вариант изобщо не ми допада.

Трето, пържене на ниска температура. Това дава време на моцарелата да се разтопи.

Филийките се сервират горещи, докато моцарелата е разтопена. 

Моцарела в карета – идея за закуска или вечеря.
 

Порции: 2

Моцарела в карета

Моцарела в карета

Моцарела в карета е рецепта за панирана моцарела от Южна Италия. Или по-скоро – двойка пържени филийки със слой разтопена моцарела между тях. Идея за закуска или вечеря.

Продукти

  • Хляб за тостер – 6 филийки
  • Моцарела – 100 гр.
  • Яйца – 2 бр.
  • Брашно – 2 супени лъжици
  • Сол
  • Черен пипер
  • Олио за пържене

Приготвяне

Коричките на филийките хляб се отстраняват по желание. Моцарелата се нарязва на тънко. Яйцата се разбиват и се овкусяват със сол и черен пипер.

Две парчета моцарела се поставят върху филийка хляб, която се покрива с друга филийка хляб. Ръбовете на сандвича се овалват в брашно, сандвичът се потапя в разбито яйце и се пържи на ниска температура.

Сервират се горещи.

Хранителен състав

Порции

2

Порцион

1

Стойности за една порция Калории за 1 порция 550Мазнини 23 gНаситени мазнини 9 gНенаситени мазнини 3 gВъглехидрати 57 gПротеини 24 g

Приготвихте ли тази рецепта?

Моля оставете коментар в блога или споделете снимка в Инстаграм

Хранителна стойност — от всичко по много

Рецепта, богата на протеини, въглехидрати, мазнини и калории – от всичко по много. Рецепта, типична за италианската кухня – бърза, вкусна и питателна. Една порция осигурява половината от дневната нужда от протеини и цялата необходима дневна доза от витамин А. 

550
7
(Visited 365 times, 1 visits today)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.