Миш-маш – вкус на лято, вкус на детство

Миш-машът е едно от любимите ми български ястия – вкус от детството. Лесната и непретенциозна пърженица, която майка ми и баба ми забъркваха за нас, децата, докато вършеха другата си домашна работа. Най-българското и най-вкусното ястие. 

Ако имате поостарели зеленчуци…

Винаги предпочитам зеленчуците сурови – в салата или просто нарязани. Обикновено готвя поостарели и увредени зеленчуци, които вече са загубили свежия си вид и добрия си вкус. И обикновено те се превръщат във вкусен миш-маш или гювеч.

Тази рецепта, както и рецептата за гювеч, търпи значителни вариации в количествата на продуктите – обикновено в пърженицата слагам всички зеленчуци за готвене, с които разполагам. Понякога повече чушки, понякога повече домати, повече или по-малко сирене, повече или по-малко яйца – миш-машът винаги е вкусен. 

Моите тайни за вкусен миш-маш

Това е моята рецепта за миш-маш и тя се различава малко от традиционната рецепта. Макар да обожавам вкуса на миш-маша, не харесвам типичния му вид – полутечлив и безформен, не харесвам и вида на яйцата в него. Веднъж в ресторант поръчах миш-маш за мой приятел чужденец, исках да му представя традиционни български ястия, включително и миш-маш. За съжаление миш-машът ни бе сервиран в толкова неприятен и воднист вид, че моят приятел не пожела дори да го опита, аз също. Затова моята рецепта за миш-маш се различава от традиционната българска рецепта, но вкусът е същият. 

Първата тайна на моята рецепта – нарязвам зеленчуците на големи парчета. Когато се изпържат, зеленчуците губят обема и формата си и се губят. Нарязаните на едро зеленчуци изискват малко по-продължително готвене, но запазват формата и добрия си вид. 

Втората тайна на моята рецепта – първо изпържвам чушките до готовност. Лично аз ги харесвам леко препъжени, така че им давам достатъчно време. 

Третата тайна на моята рецепта – добавям доматите, когато чушките са почти готови, и пържа доматите за кратко, при което те получават лек загар, но запазват формата си и не се превръщат в доматен сос.

Четвъртата тайна на моята рецепта – разбивам яйцето предварително, а когато дойде време да го прибавя, отмествам настрана зеленчуците в тигана, изпържвам яйцето и след това разбърквам. Понякога добавям сиренето в яйцето. Сиренето се пържи съвсем за кратко, за да запази формата си.

Приготвен по този начин, миш-машът има много по-добър вид и се усеща вкусът на зеленчуците. Пърженицата прилича на пържени зеленчуци, а не на супа с неясно съдържание. Откакто приготвям миш-маша по този начин, приятелите ми чужденци не се притесняват да опитат, но и много харесват българския миш-маш. 

 

Порции: 2

Миш-маш (пърженица)

Миш–маш (пърженица)

Миш-маш (пърженица) – най-българското и най-вкусното ястие от традиционната българска кухня. Пържени чушки и домати с българско саламурено сирене и яйце – вкус на лято, вкус на детство.

Продукти

  • Чуишки – 2 бр.
  • Домати – 2 бр.
  • Бяло сирене – 100 гр.
  • Яйце – 1 бр.
  • Слънчогледово олио – 2 супени лъжици
  • Магданоз

Приготвяне

Зеленчуците се измиват, почистват се и се нарязват на парчета с приблизително еднакви размери, за да се сготвят равномерно.

Чушките се запържват на умерена температура. Когато са почти готови, към тях се добавят доматите, които се пържат за кратко (3–4 минути). Добавят се сиренето и яйцето, пържи се до готовност на яйцето.

Миш-машът се поднася топъл, поръсен с магданоз.

Хранителен състав

Порции

2

Порцион

1

Стойности за една порция Калории за 1 порция 300 Мазнини 22 gНаситени мазнини 1 gНенаситени мазнини 1 gХолестерол 93 mgВъглехидрати 15 gФибри 4 gПротеини 15 g

Приготвихте ли тази рецепта?

Моля оставете коментар в блога или споделете снимка в Инстаграм

 

Хранителна стойност — нискокалорично, здравословно и вкусно ястие с български продукти

Здравословно зеленчуково ястие с български продукти от местни производители, богати на макронутриенти и микронутриенти. Една порция от ястието осигурява дневната доза от витамин А и витамин С (при кратка термична обработка), както и половината от ежедневната необходима доза от фибри. Българското бяло сирене и яйцата са богати на протеини. Съдържанието на мазнините може да бъде понижено чрез използване на по-малко количество олио или сирене.

300

 

Миш–маш (пърженица)Миш-машМиш-машМиш–маш (пърженица)

10
(Visited 1 622 times, 1 visits today)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.